Metra Academy

Opleidingen i.s.m. met onafhankelijke, gecertificeerde lesgevers
 

Opleidingen                                                                                                               

Metra organiseert in samenwerking met onafhankelijke, gecertificeerde lesgevers op regelmatige tijdstippen opleidingen die
er moeten toe bijdragen dat een betere zorg gecombineerd wordt met betere ergonomie.

De grote uitdaging zal er immers ook de komende jaren vooral uit bestaan om voldoende mensen te blijven vinden die het engagement om te werken in de zorgsector willen opnemen, ondanks stijgende werkdruk en de grote zorgnood bij patiënten en
bewoners. Doordat de instroom de stijgende nood aan arbeidskrachten niet zal kunnen volgen, zullen zorgverleners overtuigd moeten worden om langer aan de slag te blijven. En dan zijn er ook nog de pensioenmaatregelen van de overheid, die ook beogen om mensen langer te laten werken.


Metra Academy, 12/05/23: Het transfer-analyse-model 2.0, ethisch verantwoord ergonomisch handelen voor zorgverlener en zorgvrager

Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op het ergonomisch verantwoord handelen: het verplaatsen van personen is een belangrijke werk gerelateerde oorzaak van lichaamsklachten. Door een toename van zorgzwaarte en werkdruk nemen de risico’s toe. Naast het veilig en comfortabel werken voor de zorgverlener, moet elke verplaatsing ook veilig en comfortabel zijn voor de zorgvrager. Dit zou omschreven kunnen worden als ethisch verantwoord ergonomisch handelen voor zorgverlener en zorgvrager.

Een ergonomische benadering moet ook zorgen voor haalbaar werk en het vermijden van vervroegde uitstap uit de zorg van de medewerker.

Lieven Maertens, verpleegkundige van opleiding en als tilcoach, preventieadviseur en docent gepassioneerd bezig met ergonomie, gidst u doorheen deze opleidingsdag, met evenwichtige aandacht voor theoretische knowhow, concrete implementatie op de werkvloer en praktisch toepassen. De opleiding vindt plaats in het comfortabele seminarieruimte van METRA bv, Jan Samijnstraat 25, 9050 Gentbrugge.

Inschrijven kan nog steeds, uitsluitend via academy@metra.be, er zijn nog enkele plaatsen vrij. U vindt alle gedetailleerde informatie m.b.t. onderwerp, doelgroep, programma en inschrijven via deze link .


Metra Academy, 17/05/23: Ergonomisch werken in de zorg – praktische workshop

Werkdruk in de zorg wint het té vaak van de juiste werkhouding. De juiste tiltechnieken en hulpmiddelen worden daar jammer genoeg niet steeds toegepast. Er wordt té dikwijls op de fysieke kracht (belastbaarheid) van de zorgverlener teruggevallen. Zo worden er telkens grenzen overschreden, wat nefast is voor het gestel, de vitaliteit en mettertijd ook de mentale gezondheid van de zorgverlener.

Deze praktijkgerichte opleiding geeft je de juiste handvaten om door (beter) gebruik van divers manuele transferhulpmiddelen ergonomisch te werken en tegelijkertijd meer comfort te bieden aan je patiënt of bewoner.

We beperken het aantal deelnemers tot maximaal 12 personen en voorzien ruim voldoende materiaal om iedereen uitgebreid te laten oefenen. De opleidingen worden gegeven door de ervaren lesgevers van Ergoteam. Ze richten zich naar zorgverlenend personeel (verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, …) die hun kennis willen verruimen rond “correct gebruik van transferhulpmiddelen in de zorg”.

Inschrijven kan vanaf nu, uitsluitend via academy@metra.be, de eerste 12 inschrijvers zijn zeker van hun plaats. De opleidingen vinden plaats in het comfortabele seminarieruimte van METRA bv, Jan Samijnstraat 25, 9050 Gentbrugge. U vindt alle gedetailleerde informatie m.b.t. onderwerp, doelgroep, programma en inschrijven via deze link .


Metra Academy, 02/06/23: Vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM), begrip en onbegrip tussen zorgontvanger en -verlener

Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op de aanpak m.b.t. vrijheidsbeperkende maatregelen en de impact op de relatie tussen zorgontvanger en -verlener. Deze opleiding beoogt om zorgmedewerkers uit te leggen wat ze kunnen en mogen verwachten van de patiënt of bewoner. En hoe je tot beschermende maatregelen kunt komen met de juiste proportie tussen enerzijds het gedrag en anderzijds het risico.

Een beslissingsboom, vertrekkend vanuit het gedrag van de patiënt of bewoner, kan een leidraad zijn om op een geschiktere manier te handelen. Ook om alle neuzen van een team in dezelfde richting te krijgen, is deze beslissingsboom een bruikbaar medium.

Heidi Lemmens, ergotherapeut, lesgever en freelance deskundige binnen het VBM-beleid, gidst u doorheen deze opleidingsdag, met evenwichtige aandacht voor theoretische knowhow, concrete implementatie op de werkvloer en praktisch toepassen.

Inschrijven kan vanaf nu, uitsluitend via academy@metra.be, de eerste 20 inschrijvers zijn zeker van hun plaats. Snel reageren is de boodschap, deze opleiding is erg gegeerd.

 U vindt alle gedetailleerde informatie m.b.t. onderwerp, doelgroep, programma en inschrijven via deze link.

Logobanner 1 Logobanner 2 Logobanner 3 Logobanner 4 Logobanner 5