Medisch positioneren

Metra biedt een ruim gamma aan van hoogwaardige medische kussens voor de positionering van het lichaam tijdens bijv. onderzoek, operaties, radiologie en nazorg.
 
Het gebruik van deze kussens zorgt ook voor de preventie van decubitus in de nasleep van (lange) operaties. Hoofdoorzaak van het peroperatoire ontstaan van decubitus is een langdurige immobilisatie van de patiënt tijdens een operatie en dit terwijl de patiënt op een relatief harde onderlaag ligt. Hierdoor zijn de druk en schuifkracht gedurende lange tijd hoog.
 
Hier vindt u een selectie uit het volledige productgamma, maar andere soorten kussens, maten en kleuren zijn op aanvraag beschikbaar of kunnen als maatwerk geproduceerd worden.
 
Kunstleder
+ biocompatibel
+ waterdicht (behalve de naden)
+ gemakkelijk te reinigen
+ overtrek vervangbaar
+ elastisch
+ antistatisch mogelijk
+ budgetvriendelijk
 
PU-coating, waterdicht
+ biocompatibel
+ volledig waterdicht
+ radiotransparant (flanken mogelijks zichtbaar)
+ zonder naad, gemakkelijk onderhoud
+ elastisch
+ bestand tegen huidvet
+ antistatisch mogelijk
 
PU-coating, microporeus
+ biocompatibel
+ ademend
+ radiotransparant
+ zonder naad, gemakkelijk onderhoud
+ elastisch
+ bestand tegen huidvet
+ antistatisch mogelijk

Positioneringsblokken

Worden gebruikt voor de positionering van patiënten o.a. op de dienst radiologie. De verschillende vormen en formaten van de blokken kunnen gecombineerd worden zodat een optimale lighouding bekomen wordt.   Vervaardigd uit halfvast PU schuim. Standaard worden ze geleverd in een ...
lees meer

Rechthoekige kussens

Worden gebruikt voor algemene ondersteuning bij allerlei onderzoeken en ter verhoging van de benen. Vervaardigd uit halfvast PU schuim. Andere maten op aanvraag verkrijgbaar.
lees meer

Beensteun

Wordt gebruikt voor ondersteuning van het been na operaties, breuken, aderontsteking en trombose. De hoge plaat ter hoogte van de voetzool voorkomt spitsvoet. Vervaardigd uit halfvast PU schuim.
lees meer

Knierol

Wordt gebruikt voor ondersteuning van het kniegewricht maar kan ook gebruikt worden voor algemene positionering. Vervaardigd uit zacht PU schuim.
lees meer

Draaihulpkussen

Dit kussen is een hulpmiddel dat wordt gebruikt voor draaien van de onderste ledematen bv bij het wassen/verschonen van de patiënt.   Het kussen is voorzien van 2 grijplussen om te assisteren bij de draaibeweging.   Uitvoering in kunstleder (agave) en ritssluiting.
lees meer

Rugsteun 30°

Dit kussen helpt om 30° positie aan te nemen, vooral geschikt bij decubitusprofylaxis en -therapie. Vervaardigd uit halfvast PU schuim met zachtere laag van 2 cm op ligvlak.
lees meer

Steunwig voor stabiele zij

Dit wigvormig kussen wordt gebruikt om een patiënt te ondersteunen in zijlig. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een glijdkussen (vb. 4Way Glide) om na de transfer de patiënt in stabiele zijlig te plaatsen. Beide zijkanten hebben een verschillende hellingsgraad, zodat in elke situatie een ...
lees meer

Abductiekussen

Wordt gebruikt voor het spreiden en fixeren van de benen bij heupluxatie en na een operatie. De uitvoering met velcro fixatieband verhindert het verschuiven van het been. Vervaardigd uit halfvast PU schuim.
lees meer

Ulnariskussen - armfixatiekussen

Wordt gebruikt om de arm tijdens een operatieve ingreep optimaal te positioneren nl. in de supinatiehouding. Het ulnariskussen heeft een uitsparing in de lengte die ervoor zorgt dat de arm vast ligt en niet zijwaarts kan wegvallen. Een extra uitsparing in de elleboogstreek zorgt ervoor dat de nervus ...
lees meer

Infuuskussen met/zonder armfixatie

Wordt gebruikt voor infusie en transfusie op OK, intensieve zorgen en spoedafdeling. Vervaardigd uit halfzacht PU schuim, wigvormig met uitsparing. Beschikbaar met en zonder velcro-fixatie.
lees meer

Armmanchet

Wordt gebruikt bij operaties om drukbeschadiging aan radialis en ulnaris te voorkomen. Eenvoudig aan te brengen en te verwijderen m.b.v. de velcro sluiting. Vervaardigd uit vast PU schuim.  
lees meer

Baby positioneringskussen

Wordt gebruikt ter ondersteuning van zuigelingen o.a. bij echografie van de heup. De afzonderlijke delen zijn verstelbaar en worden gefixeerd met velcro. Vervaardigd uit halfvast PU schuim
lees meer

Hielbescherming

Wordt gebruikt op OK en in de postoperatieve verzorging en zieken- en ouderenverzorging ter voorkoming van drukproblemen t.h.v. de hiel. Door het grotere oppervlak wordt een betere drukverdeling bekomen. De opening ter hoogte van de hiel vermijdt elke druk. Vervaardigd uit zacht PU schuim.
lees meer

Anesthesiekussen

Wordt gebruikt voor hoofd- en schouderondersteuning tijdens de anesthesie. Een uitsparing voor een stevigere positie van het hoofd is voorzien. De afschuining ter hoogte van de schouders laat toe om de patiënt comfortabel te laten liggen. Vooral gebruikt bij endoscopische abdominale operaties in ...
lees meer

Hoofdsteun - ruglig

Wordt gebruikt ter ondersteuning van het hoofd in ruglig in o.a. OK, RX, fysiotherapie of bij massage. Vervaardigd uit halfvast PU schuim.
lees meer

Hoofdsteun open - buiklig

Deze hoofdsteun voor buiklig ondersteunt het hoofd ter hoogte van de kin en het voorhoofd. De ogen, neus en mond zijn vrij en kunnen goed gecontroleerd worden. De endotracheale tube kan aan beide zijden aangesloten worden. Vervaardigd uit vast PU schuim met een zachte bovenlaag ter hoogte van het ...
lees meer

Hoofdsteun modulair - buik- rug- en zijlig

Veilige en comfortabele hoofdpositionering in elke positie (rug, zij-, buik- en tussenposities) b.v. in de operatiekamer en anderen medische gebieden, maar ook in fysiotherapie en in de welzijnssector. Door het revolutionaire wigmoduleconcept dankzij micro-velcrotechnologie kan deze in een paar ...
lees meer

Hoofdsteun aanpasbaar - buiklig

Deze speciale hoofdsteun voor buiklig is individueel aanpasbaar aan de grootte van het hoofd d.m.v. een velcroband. Het hoofd wordt ondersteund ter hoogte van de kin en het voorhoofd. Ogen, neus en mond zijn vrij en kunnen door de zijdelingse openingen gecontroleerd worden. De endotracheale tube kan ...
lees meer

Hoofdsteun met uitsparing neus - buiklig

Wordt gebruikt ter ondersteuning van het hoofd in buiklig o.a. in OK. Dit kussen is voorzien van een neusuitsnijding en een uitholling voor het voorhoofd. Vervaardigd uit zacht PU schuim.  
lees meer

Hoofdsteun ring - ruglig

Dit kussen in de vorm van een ring wordt gebruikt ter ondersteuning van het hoofd in ruglig. Dit kussen wordt vooral gebruikt op OK. Vervaardigd uit halfvast PU schuim.
lees meer

Hoofdsteun links/rechts - ruglig

Wordt gebruikt op OK of RX ter ondersteuning van het hoofd in ruglig of zijlig, zowel rechts als links. Een uitsparing voor endotracheale canules is voorzien. Vervaardigd uit halfvast PU schuim.
lees meer

Halfrol

Worden hoofdzakelijk in OK gebruikt voor positionering van de voeten op de tafel. Vervaardigd uit halfvast PU schuim
lees meer

Thoraxkussen

Bij het thoraxkussen wordt door de ingebouwde uitsparingen een stabiele anatomische positionering bereikt. De schuine kanten aan de oksels laten de plexus brachialis vrij en de keel wordt eveneens vrijgelaten door een uitsnijding op die plaats. Vervaardigd uit hardschuim en vrij van ...
lees meer

Bekkenkussen

Het bekkenkussen bevat eveneens een uitsparing ter hoogte van het bekken. Het loopt aan de onderzijde echter schuin af onder een hoek van 45° om de liesstreek te ontlasten. Onderaan heeft dit kussen eveneens een uitsparing ter ontlasting van de genitaliën. Vervaardigd uit hardschuim, vrij van ...
lees meer

Zandzakken

Worden gebruikt ter ondersteuning van lichaamsdelen en het stabiliseren van gewrichten. De kleinere zakjes worden vooral gebruikt om postoperatief gewicht te leggen op wonden. De gelaste naad zorgt ervoor dat geen zand verloren gaat. Kwartszandvulling omgeven met wit kunstleder.
lees meer

Logobanner 1 Logobanner 2 Logobanner 3 Logobanner 4 Logobanner 5